среда, 7. септембар 2016.

Jelen

Crveni (obični) jelen

(lat. Cervus elaphus)

Jelen pripada porodici Cervidae iz roda Cervus


Jelen je šumska životinja iz familije vitorogih preživara (Cervidae), nastanjen u Evropi najčešće u šumskim kompleksima većih reka, brdskim i planinskim šumama. U Srbiji su najbrojniji u Vojvodini.


Izgled:


Jelen je u ramenima viši nego u krstima a snažna građa mišića i tetiva omogućava mu brzi beg i skok. Noge su mu visoke i snažne, za dugo i istrajno trčanje.
Mužjak (jelen) se od ženke ( košute) razlikuje i po tome što na vratu ima dužu dlaku tj. grivu, i rogove koje košuta ima samo u retkim slucajevima.
Oblik i veličina rogova ukazuju na prilagođenost kretanju na otvorenim prostorima a ne sredinama obraslim gustom vegetacijom.
Od proleća do jeseni boja dlake jelena je rđavo crvena, a na trbuhu beličasta. Zimska dlaka je duža, gušća, tamnosmeđe do smeđe-sive boje.
Deo oko repa je beličast do žutocrvene i obrubljen tamnosmeđom dužom dlakom. Na korenu repa u mužjaka nalazi se mirisna žlezda. Ženka takvu žlezdu ima na čelu a kod oba pola mirisno mesto se nalazi na spoljnoj strani skočnog zgloba.
Oba pola imaju suzište, duboko udubljenje ispod oka.


Ponasanje:


Migracija je osnovna karakteristika jelena, ali se može prilagoditi i relativno malom prostoru.
Jelen je životinja sumraka, ali je aktivan i za vreme dana.
Košute gotovo celu godinu žive u krdima dok je jelen distanciraniji.
Stariji jeleni su osim socijalnom udaljeni i grupnom razdaljinom, tako da postoje dva tipa krda: čvrsto krdo košuta sa teladima i jednogodišnjim i dvogodišnjim jelenima i slabo povezana krda u kojima se nalaze jeleni različitih starosti. Jako stari mužjaci žive samotnjačkim životom.


Razmnozavanje:


Parenje se odvija od avgusta do oktobra. Tek tada se mužjaci približavaju ženkama i dolaze na "rikališta" na kojima se međusobno bore za pravo na parenje. Tokom borbi mogu izgubiti čak do 30 kg. S obzirom na to da žive u poligamiji parenje predstavlja napor koji uz prethodne borbe i neuzimanje hrane može dovesti do takve iscrpljenosti da mužjak može uginuti preko zime.
Trudnoća košute traje 33-34 nedelje, a pred porođaj se izdvaja iz krda i teli se u maju ili junu i obično oteli jedno mladunce. Tek kada tele toliko ojača da može pratiti majku, košuta se vraća u krdo. Tele postaje samostalno sa 9 do 11 meseci a polna zrelost nastupa najranije sa 16 meseci.


Ishrana:


Hrani se isključivo biljnom hranom. U prirodi jede izdanke i pupoljke raznog šumskog rastinja, razne trave, plodove divljeg i pitomog kestena, divlje kruške i jabuke, guli koru naročito mekih lišćara, jer preko kore dobija mineralne soli. Ali, najrađe jede kukuruz, ječam, zob, raž i ostale vrste useva.


Prirodni neprijatelji:


Od prirodnih neprijatelja jelenu prete vuk i medved a nejakoj teladi ris.

Životni vek jelena je 15 do 20 godina a izuzetno 25, rast mužjaka se završava sa 8 do 9 godina, a košute sa 3 do 4 godine.

Нема коментара:

Постави коментар